снимка: БулфотоЗа понеделник е обявен жълт код за силен  вятър

...
снимка: БулфотоЗа понеделник е обявен жълт код за силен  вятър
Коментари Харесай

Много бурен вятър в понеделник

снимка: Булфото

За понеделник е разгласен жълт код за мощен  вятър в цяла България, който в планините може да доближава над 100 км/ч.

В никакъв случай не предприемайте рисков туризъм.

Твърде странното време през този февруари ще продължи с пълн мощ.

Продължава мощният транспорт на тънък пясък от пустините на Северна Африка към Европа. Така че ще намирате още веднъж колите си мръсни.

В идващите дни  облакът ще обхване региони на Централна Европа и Балканите.

През нощта дъжд ще превали в Югозападна България, а на следващия ден - и тук-там в западната половина от страната. По-съществени ще са преваляванията в Рило-Родопската област.

Ще духа сдържан, на север от планините мощен стремителен вятър от юг-югозапад. В съвсем цялата страна е издадено предизвестие от първа степен, код жълто, за рисково мощни пориви, които в източната половина от страната и в подножието на северните скатове на планините е допустимо да надвишават 100 км/ч.

Южният вятър ще задържи температурите доста по-високи от нормалните - оптималните в по-голямата част от страната ще бъдат сред 15° и 20°. По-ниски ще са в крайните северозападни региони, където ще остане съвсем безшумно и на доста места видимостта ще е понижена.

В планините ще бъде доста прохладно, със мощен и плевел вятър от юг-югозапад. Облачността ще е променлива, по-често забележителна,

на обособени места ще има и слаби превалявания от дъжд, единствено по най-високите елементи - от сняг. Опасността от лавини отвън ски зоните в курортите остава доста висока.

И в останалата част от Балканите ще бъде топло за сезона, доста прохладно, най-вече облачно, с превалявания от дъжд, в западната половина от полуострова - обилни. На Пиренейския полуостров и Южна Франция също ще има проливни превалявания от дъжд. Сняг ще вали във Англия, Германия, Полша, Украйна. Продължава понижението на температурите в Европейска Русия.

Рязко захлаждане и сняг се чакат и у нас, в петък. Преди това, ще остане все по този начин по-топло от нормалното за февруари. Ще бъде по-често облачно и прохладно, тук-там с валежи от дъжд.

Най-голяма е вероятността за валежи във вторник следобяд в югозападните, а през нощта против сряда и в останалите региони от Южна България, както и в четвъртък. Най-много слънчеви часове ще има в сряда.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР